Studimet e fundit thonë se imuniteti i vaksinës Pfizer zgjatë vetëm dy muaj

Dy studimet e fundit të botuara të mërkurën konfirmojnë se mbrojtja imune e ofruar nga dy doza të vaksinës Covid-19 të Pfizer bie pas dy muajsh, edhe pse mbrojtja kundër sëmundjeve të rënda, shtrimi në spital dhe vdekja mbetet e fortë.

Studimet, nga Izraeli dhe Katari dhe të botuara në New England Journal of Medicine, mbështesin argumentet se edhe njerëzit e vaksinuar plotësisht kanë nevojë për të mbajtur masa paraprake kundër infeksionit, shkruan cnn.

Një studim nga Izraeli mbuloi 4,800 punonjës të kujdesit shëndetësor dhe tregoi se nivelet e antitrupave zvogëlohen me shpejtësi pas dy dozave të vaksinës “veçanërisht në mesin e burrave, midis personave 65 vjeç ose më të vjetër, dhe midis personave me imunosupresion”.

“Ne e bëmë këtë studim afatgjatë të grupit gjatësor duke përfshirë punonjës të kujdesit shëndetësor në Qendrën Mjekësore Sheba, një qendër e madhe mjekësore terciare në Izrael,” shkruan Dr Gili Regev-Yochay dhe kolegët e Sheba.

Studiuesit vunë re se nivelet e të ashtuquajturve antitrupa neutralizues-vija e parë e mbrojtjes e sistemit imunitar kundër infeksionit-lidhen me mbrojtjen kundër infeksionit, por për këtë studim ata studiuan vetëm nivelet e antitrupave.

“Puna e botuar në lidhje me shumë vaksina, të tilla si ato kundër fruthit, shytave dhe rubeolës, ka treguar një rënie të vogël çdo vit nga 5 deri në 10% në nivelet neutralizuese të antitrupave,” shkruan ata. “Ne zbuluam se një rënie e ndjeshme dhe e shpejtë e përgjigjes humorale ndaj vaksinës BNT162b2 u vu re brenda disa muajsh pas vaksinimit.”

Studimi tregoi gjithashtu se imuniteti për njerëzit që vaksinohen pas infeksionit natyral Covid-19 zgjat më gjatë. Especiallyshtë veçanërisht e fortë për njerëzit që u shëruan nga infeksioni dhe më pas u vaksinuan, gjithashtu. “Në përgjithësi, dëshmitë e grumbulluara nga studimi ynë dhe të tjerët tregojnë se përgjigja humorale afatgjatë dhe efektiviteti i vaksinës në personat e infektuar më parë ishin më të larta se ato në marrësit e dy dozave të vaksinës,” shkruan ata.

Një studim i dytë nga Katari shikoi infeksionet aktuale midis popullsisë shumë të vaksinuar të atij kombi të vogël të Gjirit. Njerëzit atje kryesisht morën vaksinën e Pfizer/BioNTech, e njohur gjithashtu si BNT162b2.

“Mbrojtja e shkaktuar nga BNT162b2 kundër infeksionit ndërtohet me shpejtësi pas dozës së parë, arrin kulmin në muajin e parë pas dozës së dytë, dhe pastaj gradualisht zbehet në muajt pasardhës,” shkruan Laith Abu-Raddad nga Weill Cornell Medicine-Katar dhe kolegët e tij. “Zbehja duket të përshpejtohet pas muajit të katërt, për të arritur një nivel të ulët prej afërsisht 20% në muajt pasardhës,” shtuan ata.

Sidoqoftë, mbrojtja kundër shtrimit në spital dhe vdekjes qëndroi në mbi 90%, thanë ata.

Mbrojtja e zbehur mund të përfshijë sjellje, vunë në dukje ata. “Personat e vaksinuar me sa duket kanë një shkallë më të lartë të kontaktit shoqëror sesa personat e pavaksinuar dhe gjithashtu mund të kenë respektim më të ulët ndaj masave të sigurisë,” shkruan ata. “Kjo sjellje mund të zvogëlojë efektivitetin e vaksinës në botën reale në krahasim me efektivitetin e saj biologjik, ndoshta duke shpjeguar zbehjen e mbrojtjes.”

Por është një sinjal që vendet duhet të përgatiten për rritje të reja të Covid-19. “Këto gjetje sugjerojnë se një pjesë e madhe e popullsisë së vaksinuar mund të humbasë mbrojtjen e saj kundër infeksionit në muajt e ardhshëm, ndoshta duke rritur potencialin për valë të reja epidemike,” shkruan ata.

Pfizer ka argumentuar se imuniteti nga dy dozat e para të vaksinës fillon të zhduket pas disa muajsh. Muajin e kaluar, Pfizer fitoi autorizimin nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave për doza përforcuese të vaksinës së saj për rreth gjashtë muaj pasi njerëzit përfunduan dy dozat e tyre të para.

Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomanduan që njerëzit më të vjetër se 65 vjeç, njerëzit me kushte që i bëjnë ata më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve serioze me infeksionet e përparuara, dhe njerëzit me rrezik të lartë të infeksionit, siç janë punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe të burgosurit e burgut, të marrin stimulues.

Izraeli ka rritur të gjithë popullsinë e tij dhe tani thotë se do të kërkojë që njerëzit të kenë kryer një goditje të tretë për t’u konsideruar plotësisht të vaksinuar.

Në Shtetet e Bashkuara, më shumë se 6 milion njerëz kanë marrë një dozë të tretë të vaksinës dhe mesatarisht ritmi i injeksioneve përforcuese është më i lartë se norma e njerëzve që vaksinohen për herë të parë, sipas të dhënave të CDC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.