InSight e NASA-s në Mars ka zbuluar tre tërmetet e saj më të fuqishëm deri më tani, duke u dhënë shkencëtarëve një pamje edhe më të qartë të brendësisë së Planetit të Kuq.

InSight vuri re dridhje 4.2 dhe 4.1 të shkallës Rihter më 25 gusht, pastaj kapi një tërmet tjetër afërsisht 4.2 ballë më 18 shtator që zgjati për gati 90 minuta, njoftuan zyrtarët e NASA-s, thuhet sipas mediave të huaja.

Mbajtësi i mëparshëm i rekordeve, të cilin InSight e mati në vitin 2019, arriti në magnitudë 3.7 – më pak i fuqishëm se një tërmet me magnitudë 4.2.

InSight (shkurt për “Eksplorimi i Brendshëm duke përdorur Hetimet Sizmike, Gjeodezinë dhe Transportin e Nxehtësisë”) u vendos pranë ekuatorit Marsian në nëntor të vitit 2018, i ngarkuar me hetimin e brendësisë së planetit si kurrë më parë.

InSight ka zbuluar më shumë se 700 tërmete në total, dhe ata kanë zbuluar shumë për brendësinë e planetit tashmë.

Shkencëtarët kanë mësuar se korja e Marsit është më e hollë nga sa mendonin dhe se është më shumë si kore e hënës sesa e Tokës – dhe është shpërbërë nga goditjet e asteroidëve.

Për shkak se korja marsiane është shumë e thatë dhe e thyer, tërmetet e saj zgjasin shumë më tepër se tërmetet.

Ato jehojnë midis çarjeve në kore, dhe nuk ka aq lagështi për t’i absorbuar ato. Pra, tërmetet që InSight ka ndjerë kanë zgjatur zakonisht 10 deri në 40 minuta.

Kohët e fundit, shkencëtarët kanë përdorur gjithashtu tërmetet për të përcaktuar se Marsi ka një “bërthamë të shkrirë”.

Ata nuk janë ende të sigurt nëse një bërthamë e brendshme e ngurtë fshihet nën një bërthamë të jashtme të shkrirë, ashtu siç ndodh në Tokë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.