Mbi 1,710 sisteme yjesh janë identifikuar ku vëzhguesit e huaj janë në gjendje të zbulojnë Tokën në 5,000 vitet e fundit.

Njerëzit kanë shikuar qiellin për shekuj dhe po pyesin nëse ka jetë midis yjeve gjersa ata imagjinonin fenomene të vogla, ata mund të kenë qenë duke na parë edhe neve.

Në një studim të ri, astronomët kanë ngushtuar rrethin e sistemeve të afërta të yjeve në të cilin çdo banor kureshtar i planetëve orbitues do të ishte në një pozitë të mirë për të vëzhguar jetën në Tokë.

Studiuesit vlerësojnë se 29 planetë potencialisht të banueshëm janë në një pozitë të mirë për të parë dëshminë e tranzitit të Tokës dhe përgjimit të radiove dhe televizioneve njerëzore, duke lejuar çdo vëzhgues të nxjerrë përfundimin e sasisë së inteligjencës njerëzore.

Pyetja është nëse shfaqjet do ta detyrojnë civilizimin e përparuar të kontaktojë me ata, shkruan theguardian.

Mijëra planetë janë zbuluar jashtë sistemit diellor dhe rreth 70 për qind janë vërejtur kur bota jashtëtokësore kalon para yjeve pritës dhe bllokojnë pjesën e dritës që arrin teleskopi i shkencëtarëve.

Observatorët e ardhshëm si teleskopi hapësinor NASA-s, i cili do të nisë këtë vit, do të kërkojë shenja jete në “ekzoplanetë” duke analizuar përbërjen e atmosferës së tyre.

Nga këtu, ata identifikuan 2.034 sisteme yjesh brenda 326 viteve të dritës nga të cilat Toka mund të vërehej në çdo kohë, nga 5.000 deri në 5.000 vjet më parë në të ardhmen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.