Pro-FM Gostivar

Virusi i ri Android maskon veten si një “azhurnim kritik i sistemit”, duke vjedhur të dhëna

2 min read

61435934 - montreal, canada - july, 15 : adobe creative cloud app on s7. the app is a software as a service offering from adobe systems that gives users access to a collection of software developed by adobe

Studiuesit që merren me sigurinë e telefonit njoftuan se ekziston një malware i ri Android, i cili maskohet si një “azhurnim kritik i sistemit” dhe mund të marrë kontrollin e plotë mbi pajisjen e përdoruesit dhe të vjedhë të dhënat e tij, shkruan PC Press.

Programi kompjuterik me qëllim të keq u gjet në një aplikacion të quajtur “System Update” që duhet të instalohet jashtë Google Play, dyqan i aplikacioneve Android. Pasi përdoruesi ta instalojë, aplikacioni fshihet dhe fshehtas dërgon të dhëna nga pajisja e viktimës te serverët e operatorit.

Kompania e sigurisë celulare Zimperium, e cila zbuloi aplikacionin me qëllim të keq, tha se pasi viktima instalon aplikacionin me qëllim të keq, spiun mund të vjedhë mesazhe, kontakte, faqeshënues të shfletuesit dhe historikun e kërkimit, të regjistrojë thirrje mikrofoni dhe tingull ambienti dhe të marrë fotografi me kamerat e telefonit.

Softueri me qëllim të keq gjithashtu gjurmon vendndodhjen e viktimës, kërkon skedarë dokumentesh dhe merr të dhënat e kopjuara nga memoria e fshehtë e pajisjes.

Softueri me qëllim të keq gjithashtu fsheh me zgjuarsi, por gjithashtu përpiqet të shmangë kapjen duke zvogëluar sasinë e të dhënave të rrjetit që konsumon duke vendosur pjesë të fotove në serverët e sulmuesve, jo të gjithë foton. Virusi gjithashtu kap të dhënat e fundit, duke përfshirë vendndodhjen dhe fotot.

Drejtori i Përgjithshëm i Zimperium, Shridar Mittal tha se është gjëja më e sofistikuar që kanë parë ndonjëherë.

“Unë mendoj se u harxhua shumë kohë dhe përpjekje për krijimin e këtij aplikacioni. Ne besojmë se ka aplikime të tjera të tilla dhe ne po përpiqemi t’i gjejmë ato sa më shpejt të jetë e mundur,” tha Mittal për PC Press.

Meqenëse studiuesit konfirmuan që virusi ishte instaluar jashtë dyqanit Google Play, sugjerohet që përdoruesit të kontrollojnë mirë para se të instalojnë ndonjë gjë që nuk është në vendet e kontrolluara si Google Play. Gjithashtu, është më mirë të mos instaloni aplikacione që nuk janë fare në vende të sigurta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright PRO FM © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.