Zaev-Merkel: Maqedonia e Veriut duhet të fillojë negociatat, zgjerimi i BE -së me Ballkanin Perëndimor nuk duhet të vonohet

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev sot në Tiranë u takua me kancelaren gjermane Angela Merkel.Takimi dypalësh pasoi pas drekës zyrtare që Kancelarja Merkel, gjatë vizitës së saj në Ballkanin Perëndimor, organizoi me udhëheqësit e vendeve të rajonit, ku tema kryesore ishte bashkëpunimi rajonal.

“Në takimin dypalësh me kancelaren Merkel, kryeministri Zaev prezantoi qëndrimet e Republikës së Maqedonisë së Veriut në lidhje me nevojën për të përshpejtuar proceset integruese evropiane dhe për të zgjidhur problemin e imponuar nga Bullgaria fqinje sa më shpejt të jetë e mundur”, njoftojnë nga Qeveria e RMV-së.

Kryeministri Zaev theksoi se i vetmi propozim i pranueshëm që vendi ynë të kapërcejë bllokimin e zgjerimit të BE -së me Ballkanin Perëndimor është propozimi i paraqitur gjatë presidencës portugeze të BE -së, i cili respekton përpjekjet e të dy palëve për të përmirësuar marrëdhëniet reciproke dhe për Evropën proceset integruese në rajon.

Kryeministri Zaev iu referua edhe nismës për “Open Balkan”, e cila bazohet në parimet e funksionimit të Bashkimit Evropian.

“Ne duhet të zgjidhim pengesat politike sa më shpejt të jetë e mundur dhe të integrojmë Maqedoninë e Veriut në BE. Kemi përfunduar me sukses detyrat e shtëpisë, por kjo nuk do të thotë që ne të ndalemi këtu, përkundrazi, ne punojmë çdo ditë dhe luftojmë për një të nesërme më të mirë për qytetarët tanë”, tha Zaev në takim me Kancelaren Merkel.

Kancelarja Merkel u pajtua me delegacionin qeveritar se integrimi në BE i Maqedonisë së Veriut dhe rajonit nuk duhet të vazhdojë të vonohet dhe se përparimi i vazhdueshëm është vërejtur nga të gjitha institucionet përkatëse evropiane dhe partnerët ndërkombëtarë të vendit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.