10 këshilla për gjumë më të mirë

Hulumtimi emocionues në shkencën e gjumit në ditët e sotme vjen nga laboratorët që studiojnë efektet e gjumit në tru dhe çfarë ndodh kur ju privoni trurin tuaj nga gjumi restaurues.

Hulumtimi i ri sugjeron që gjumi më pak se shtatë deri në tetë orë gjatë natës rrezikojnë humbjen e kujtesës, rënien njohëse dhe madje edhe sëmundjen e Alzheimerit, transmeton lajmi.net.

Nëse rregullisht luftoni për të fjetur ose për të qëndruar në gjumë, përmirësimi i zakoneve të gjumit mund të rikthejë një gjumë të natës qetësuese, shkruan alternative medicine.

Më poshtë janë disa këshilla për përmirësimin e gjumit:

1.Mos hani një vakt të rëndë ose mos pini shumë lëng afër gjumit.

2.Ulni ose eliminoni stimuluesit si kafeina dhe nikotina gjatë ditës dhe alkooli në mbrëmje.

3.Ushtroni rregullisht por herët gjatë ditës, jo brenda disa orësh nga gjumi.

4.Shmangni syrat e gjumit ose kufizoni ato në 30 minuta; mos u bëni natë pas orës 3:00 të mëngjesit.

5.Mbajeni dhomën tuaj më të freskët sesa gjatë ditës.

6.Provoni hijet e errësimit të dhomës nëse drita e mëngjesit ju zgjon shumë herët.

7.Bëni diçka relaksuese, si leximi ose dëgjimi i muzikës së qetë (mos shikimi i një ekrani).

8.Nëse nuk mund të bini në gjumë pas 20 minutash, bëni diçka relaksuese për 20 minuta, ose derisa të ndjeheni të përgjumur.

9.Gjumi në anën tuaj, veçanërisht në anën tuaj të majtë, mund të përmirësojë qarkullimin gjatë kohës që flini.

10.Mos përdorni një kompjuter, tabletë ose telefon të mençur përpara se të shkoni në shtrat! Drita nga ekrani stimulon trurin dhe e bën të vështirë të bjerë në gjumë.

Gjumi është i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm dhe veçanërisht për funksionimin e trurit. Tani, ndërsa shkencëtarët zbulojnë mekanizmat në punë, ekziston mundësia për të bërë përparime të mëdha në parandalimin dhe trajtimin e rënies njohëse dhe sëmundjes degjenerative.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share