Franca miraton ligjin për situatën e jashtëzakonshme, qeveria me kompetenca më të mëdha

Parlamenti francez miratoi një ligj sonte për të prezantuar një situatë të jashtëzakonshme sanitare për shkak të pandemisë me koronavirus.

Gjendja e jashtëzakonshme sanitare do të zgjasë dy muaj dhe do të hyjë në fuqi sapo të publikohet ligji në Gazetën Zyrtare, transmeton AFP.

Projektligji u miratua më parë nga Dhoma e Epërme e Parlamentit-Senati.

Ligji lejon qeverinë të nxjerrë dekrete që kufizojnë përkohësisht lirinë civile, duke përfshirë kufizime në lëvizje, montim dhe tregti, por edhe për mallra dhe shërbime thelbësore të përshtatshme në luftën kundër koronavirusit, sipas AP.

Ligji gjithashtu përfshin një paketë masash ekonomike për të mbështetur punëtorët dhe kompanitë e goditura rëndë nga kriza aktuale, përfshirë edhe shtyrjen e raundit të dytë të zgjedhjeve lokale, raundi i parë i të cilave u mbajt më 15 mars.

Që nga 17 mars, autoritete t franceze kanë kufizuar lëvizjen e qytetarëve në të gjithë vendin. Lënia e shtëpisë është e mundur vetëm për aktivitete të nevojshme, siç janë blerja e ushqimit dhe ilaçit ose shkuarja në punë, me një vërtetim të arsyetimit për lëvizje.

Deri më tash në Francë janë konfirmuar 16,018 të prekur, 674 prej të cilëve kanë vdekur, teksa spitalet strehojnë 7,240 të sëmurë me koronavirus.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share