Nëse ndiqni këto hapa për larjen e duarve ju e parandaloni koronavirusin

Kur bëhet fjalë për mbrojtjen e koronavirusit të ri, maskat në fytyrë janë të kota. Kështu që mënyra më e mirë për të parandaluar transmetimin e koronavirusit është larja e duarve tuaja – tërësisht – me sapun dhe ujë, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Dhe po, ka një mënyrë të duhur për të larë duart. Është një proces ku duhen ndjekur dis hapa shumë të rëndësishme.

Hapi 1
Lagni duart tuaja me ujë të pastër dhe të rrjedhshëm. Pastaj, fikni rubinetin dhe sapunoni duart tuaja.

Hapi 2
Fërkoni duart tuaja së bashku me sapunin mbi kurrizin e duarve tuaja, midis gishtërinjve dhe nën thonjve tuaj. Kjo heq mikrobet e bezdisshme dhe papastërtitë nga lëkura.

Hapi 3
Pastroni duart tuaja për të paktën 20 sekonda.

Nuk ka asnjë numër magjik, por larja e duarve tuaj për të paktën 20 sekonda është treguar për të hequr më shumë mikrobe sesa larja për periudha më të shkurtra.

Hapi 4
Shpëlani duart mirë nën ujë të pastër dhe të rrjedhshëm.

Ju keni hequr mikrobet nga duart tuaja. Uji i pastër i largon ato.

Hapi 5
Thani duart duke përdorur një peshqir të pastër ose thajini ato me ajër (ose pak nga të dy).

Duart e lagura transferojnë lehtësisht viruset. Tharja e tyre zvogëlon zvogëlimin e këtij rreziku.

Sapuni dhe uji janë mbrojtja juaj më e mirë kundër viruseve, por dizifektuesi i duarve është një zëvendësues i mirë nëse nuk keni mundësi për t’i larë duart. Thjesht pomponi një pak dezifektues nga njëra anë dhe fërkoni duart së bashku për rreth 20 sekonda. Dezifektuesit e duarve nuk do të heqin qafe papastërtinë, kimikatet ose disa lloje të mikrobeve, por ato janë më të mirë se asgjë.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share
%d bloggers like this: