Regjistrohet temperaturë e lartë rekorde në Antarktik

Janë regjistruar temperatura të reja rekorde prej 18,3 gradë Celsius në Gaidishllin e Antarktikut, duke thyer rekordin e mëparshëm të vitit 2015 me 17,5 grad Celsius në të njëjtin vend, njoftoi shërbimi kombëtar meteorologjik i Argjentinës, transmeton Anadolu Agency (AA).

Termometri i bazës kërkimore argjentinase Esperanza, mbledh të dhëna nga viti 1961, lexoi temperaturën historike në mesditën e ditës së enjte.

Temperatura ishte 0,8 gradë më e lartë nga temperatura rekorde e mëparshme në vend, por nuk ishte më e larta në rajonin më të gjerë të Antarktidës, përfshirë kontinentin, ishujt dhe ujërat e ngjitur.

Më 30 janar 1982, stacioni kërkimor i Britanisë në Ishullin Signy regjistroi një temperaturë prej 19,8 gradë Celsius.

Një komitet i Organizatës Botërore të Meteorologjisë (WMO) do të kontrollojë tani nëse ky është me të vërtetë është një rekord i ri për Antarktikun, i cili njihet si toka më e madhe kontinentale.

Sipas Randall Cerveny, raportuesi i motit dhe klimës ekstreme të WMO, të dhënat e termometrit të Esperanza-s tregojnë një rekord të mundshëm të ligjshëm, por nevojitet një vlerësim zyrtar i procesverbalit, si dhe rrethanave të kushteve meteorologjike.

“Rekordi duket se sikur lidhet (në një afat të shkurtër) me atë që ne e quajmë ngjarje rajonale “foehn” mbi zonë: një ngrohje e shpejtë e ajrit që zbret nga një shpat/mal”, tha Cerveny.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share