5 qytetet më të ftohta në botë ku temperaturat shkojnë deri në – 40 gradë celsius

Për disa qytete të botës dimri nuk është thjesht i ftohtë por është i pamëshirshëm. Këto vende të pozicionuara në veri përballen me temperatura tepër të ulëta dhe banorët në këto lokalitete përballen në mënyrë rutinore me disa nga sezonet më të gjata dhe më sfiduese të dimrit.

Ja 5 qytetet që kalojnë dimrin më të ashpër në botë:

Dudinka, Krasnoyarsk Krai, Rusi

E vendosur mbi Rrethin Arktik, Dudinka është një qytet përgjatë lumit Yenisei në territorin Siberian të Rusisë. Shtëpi për më shumë se 20,000 qytetarë, Dudinka është një nga qytetet më veriore në botë dhe kështu përballet me kushte ekstreme të dimrit.

Një temperaturë mesatare minimale ditore në janar është minus 33 gradë Celsius, ndërsa e larta mesatare është minus minus 24.5 gradë celsius. Disa vjet më parë, pjesë të qytetit ngrinë nga një stuhi e fuqishme dimri. Tubat shpërthejnë duke shkaktuar përmbytjen e rrugëve ndërsa temperaturat u raportuan në minus minus 40 gradë celsius.

Harbin, Heilongjiang, Kinë

E vendosur në veri-lindje të Kinës, Harbin është kryeqyteti i provincës Heilongjiang dhe shtëpi e mbi 10 milion njerëzve. Për shkak të klimës së saj të ashpër të dimrit, qyteti është përmendur shpesh si “qyteti i akullit”.

Është aq ftohtë sa vendi feston Festivalin Ndërkombëtar të Dëborës dhe Akullit, një nga festivalet më të mëdhenj të akullit në botë çdo vit. Temperaturat e ulëta normale gjatë janarit variojnë nga minus 22 në minus 24 gradë celsius ndërsa temperatura më e ulët regjistron në minus 42 gradë celsius.

Winnipeg, Manitoba, Kanada

Kryeqyteti i provincës Manitoba, Winnipeg është shtëpia e më shumë se 715,000 banorëve dhe është një nga qytetet më të ftohta në Amerikën e Veriut.

Temperaturat normale në Winnipeg gjatë janarit variojnë nga minus 20 në minus 22 gradë celsius ndërsa temperaturat më të ulëta janë regjistruar, minus 45 gradë celsius në shkurt, 1966 dhe minus 47.8 gradë celsius në 24 dhjetor 1879.

Yakutsk, Republika Yakut, Rusia

Rreth 282.400 njerëz jetojnë në Yakutsk, i cili është vetëm disa qindra kilometra nga Rrethi Arktik. Temperaturat më ekstreme janë në janar me një mesatare që varion nga minus 38 në minus 41 gradë celsius. Rekordi i temperaturës më të ulët është minus 64 gradë celsius i shënuar në vitin 1891.

Përveç kësaj, sezoni i dimrit në Yakutsk mund të fillojë shumë më herët se qytetet e tjera në të gjithë botën.

Yellowknife, Territoret Veriperëndimore, Kanada

Për shkak të klimës së saj subarktike, temperaturat normale të ulëta gjatë janarit mund të arrijnë minus  32 gradë celsius në Yellowknife. Temperatura më e ftohtë në rekord për qytetin është minus 51 gradë celsius më 1 shkurt 1947. Yellowknife iu dha titulli i qytetit më të ftohtë kanadez në 2014.

Qyteti gjithashtu krenohet me netë dimërore “të gjata dhe të qarta” që ofrojnë kushte optimale për të parë aurora borealis nga mesi i nëntorit deri në fillim të prillit.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share