Main Menu

Pesë këshilla për punëkërkuesit në Zvicër

Kompanitë zvicerane  kanë vende të lira pune shtatë për qind më shumë në tremujorin e parë të vitit 2019 se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, është një kohë e mirë për të filluar çasjen në tregun e punës. 

Këtu gjeni disa këshilla që mund të ju ndihmojnë në tregun e punës, përcjell albinfo.ch. 

  1. Sigurohuni dini gjithçka rreth lejeve punës

Gjëja e parë që duhet të bëni para se të filloni të kërkoni punë është të mësoni më shumë për lejet e punës dhe kufizimet e tyre. 

“Ju duhet të kërkoni informacione se cilat janë kushtet për të marrë një leje pune në Zvicër.  

Nëse keni shtetësi nga një vend në Bashkimin Evropian ose nga vendet e EFTA-së, rruga do të jetë më e lehtë. 

  1. Përditësoni CV tuaj dhe kërkoni për punë

Ekzistojnë disa ëeb pune në Zvicër ku mund të gjeni mijëra oferta për vende pune, 

“Një opsion tjetër do të ishte dërgimi i CV-së tuaj te rekrutuesit, ka shumë në Zvicër”, përcjell albinfo.ch. 

  1. Jini pozitive dhe rrjet, rrjet, rrjet!

Rrjeti është gjëja thelbësor kur kërkon një punë, veçanërisht në Zvicër,  që është një vend i vogël. 

“Përgatitni një listë të të gjitha ngjarjeve që ndodhin në fushën tuaj.  Ju gjithashtu mund të shkoni në ngjarjet e organizuara nga Glocals, një rrjet i fortë i krijuar për të riatdhesuarit në Zvicër”. 

“Mos hezitoni ta përhapni fjalën që jeni duke kërkuar një mundësi të re,”, përcjell albinfo.ch. 

  1. Këtu janë disa këshilla rëndësishme, për intervistat e punës 

Në një intervistë pune në Zvicër, është e rëndësishme që të jeni në kohë. 

“Siç mund ta dini, përpikmëria është shumë e rëndësishme në Zvicër. Nëse jeni dy minuta më vonë, do të shpërfilleni, prandaj sigurohuni që të arrini më herët, “. 

“Apliko rregullën 15: 5 (Jini 15 minuta më herët në intervistë, kështu që ju mund të prisni rreth ndërtesës) 

“Tre vlera që shpesh përshkruhen si vlerë në kulturën zvicerane të punës janë preciziteti dhe përsosmëria. Mbani në mend gjatë intervistës tuaj, “. 

  1. Mësoni gjermanisht, frëngjisht ose italisht

Mësimi i gjuhës shpesh shihet si aftësia më e vështirë për t’u arritur nga të huajt që jetojnë në Zvicër, por është e rëndësishme që punëkërkuesit të paktën të tregojnë një dëshirë të fortë për të mësuar një gjuhë zyrtare dhe të ndërmarrin veprime për ta bërë këtë. 

“Do të jetë më e lehtë nëse e dini një nga gjuhët zyrtare të Zvicrës, gjermanisht, frëngjisht dhe italisht, në varësi të rajonit ku dëshironi të punoni. Në rastin kur po kërkoni një punë në një kompani ndërkombëtare, aftësia në gjuhën angleze shpesh është e mjaftueshme”. 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share