Main Menu

Shkenctarët e frikësuar, supervullkani që mund të vras 100 milionë njerëz mund të shpërthejë shpejtë

Shkencëtarët kanë frikë se një supervullkan nënujore në brigjet e Japonisë që shpërthen çdo 7,300 vjet më parë po përgatitet të bëjë një rikthim. Ekspertët shqetësohen se nëse ka, mund të përfundojë me vrasjen e pothuajse 100 milionë njerëzve.

Ata zbuluan një rrjedhë gjigande të lavës në dhomën e shkrirë të magmës së vullkanit Kikai dhe besojnë se ajo përmban rreth 32 kilometra kub magmë dhe shtrembërime në sipërfaqen e saj, duke sugjeruar që kupola po rritet.

Sipas një raporti Daily Mail, rrjedhja e llavës është 1,968 metra e gjatë dhe rreth 10 kilometra e gjerë.

Shkencëtarët gjithashtu thonë se shpërthimi mund të ndodhë në çdo kohë dhe pa ndonjë paralajmërim. Përveç vrasjes së 100 milionë njerëzve, ata parashikojnë se ajo gjithashtu mund të shkaktojë një ‘dimër vullkanik’.

Sipas shkencëtarëve, nëse shpërthen kupola e lavës, do të nxjerrë sasi të mëdha të mbeturinave në atmosferë dhe mund të bllokojë diellin dhe të shkaktojë një “dimër vullkanik” në disa zona.

Shkencëtarët parashikojnë se gjithashtu mund të shkaktojë një cunami që do të godasë Japoninë jugore, brigjet e Tajvanit dhe Kinës dhe pastaj goditi brigjet e Amerikës Veriore dhe Jugore.

Studiuesit në Universitetin Kobe (KOBEC) bënë studimin dhe konfirmuan se kupola e madhe e lavës u krijua pas një supervullkani të formuar 7,300 vjet më parë. Shpërthimi mendohet të ketë zhdukur një civilizim prehistorik – Jomon, në jug të Japonisë.

“Shumë nga këto super-vullkane përsërisin super-shpërthime në historitë e tyre shumë-milion-vjeçare,” tha raporti. Ata besojnë se kërkimet e tyre mund të ndihmojnë në “përgatitjen për shpërthimin e ardhshëm”.

Profesori Yoshiyuki Tatsumi, kreu i KOBEC dhe një specialist i magmës, si dhe autori i parë i studimit, i tha gazetës The Mainichi: “Edhe pse probabiliteti i një shpërthimi të madh të kaldera që godet arkipelagun japonez është 1 për qind në 100 vitet e ardhshme është vlerësuar se numri i të vdekurve mund të rritet në rreth 100 milionë në skenarin më të keq. ”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share