Main Menu

Masakrat serbe në Dibër dhe Gostivar, telegrami që alarmoi botën

Dërgues të këtij telegrami të datës 4 tetor 1913 janë Aqif Pashë Elbasani, Lef Tasi (duhet të jetë Lef Nosi) dhe Gregor Silka. Nga Elbasani, telegrami i dërgohet Aubrey Herbertit në Londër nga i cili kërkohet ndihmë pas masakrave që kishin bërë serbët në rajonin e Gostivarit dhe Dibrës. Këtu përshkruhen tmerret që ka vuajtur kjo pupullsi në duart e serbëve.

Teksti i telegramit:
‘Dibra ka rënë sërish në duart e serbëve. Dibranët, duke i parë masakrat dhe djeg’jen për së gjalli të grave dhe fëmijëve të 200 familjeve në Reqan të Gostivarit dhe shfarosjen e tërë popullatës së Sbinya [?], Ravenit, Vertokut, etj., kanë ikur para armatës së madhe serbe dhe me vete kanë marrë vetëm rrobat e trupit. Pas kanë lënë shtëpitë dhe pasurinë [ … ] Të pasurit kanë mbetur pa para dhe janë duke vuajtur edhe per buk rrugëve të Elbasanit. Jemi duke e bërë tërë atë që mundemi që t’ju ndihmojmë mijëra refugjatëve dhe ta ndalojmë vuajtjen para se të filloj dimri.
A ka mundësi të bëhet diçka që të shpëtohen shtëpitë dhe pasuritë dhe të përballemi me nevojat dhe të njoftohet publiku i përgjithshëm anglez për ndihmë refugjatëve dhe në mënyrë diplomatike t’ju ndihmohet të vuajturve që të kthehen sa më shpejt dhe sigurt në shtëpitë e tyre?
Aqif Pasha [Elbasani] Lef Tasi, Tsilka [Gregor Silka].

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share