Nëse keni android, atëherë duhet të keni kujdes nga këto aplikacione

Ekspertët e sigurisë kanë zbuluar një virus që u faturon përdoruesve të telefonave Android pagesa për shërbime të rreme, që ata nuk i kryejnë kurrë me vetëdije.

Zbulimi është bërë nga ekspertët e sigurisë kibernetike të kompanisë “Check Point”. Sipas tyre, programi “ExpensiveWall” është konfiguruar në mënyrë të tillë që të mashtrojë përdouesit Android, duke u konsumuar kreditin e tyre telefonik pa e kuptuar.

Vetë këtë program “Check Point” e ka regjistruar te kategoria e programeve parazite, që do të thotë se nuk instalohen më vete, por janë të fshehur tek aplikacione të tjera që gjenden në Play Store.

Sipas ekspertëve të “Check Point” në total numri i pajisjeve të infektuara shkon nga 5.1 milionë deri në 21 milionë të tilla në mbarë botën.

“ExpensiveWall” regjistron viktimat e tij në shërbime me pagesë pa dijeninë e tyre dhe më pas dërgon mesazhe që kushtojnë duke u konsumuar kreditin në telefon për shërbime që nuk kryhen asnjëherë”, thonë ekspertët e “CheckPoint”.

Mashtrimi merr përmasa edhe më të mëdha, kur mësohet se në Instagram gjen profile që reklamojnë aplikacione të ndryshme të infektuara me “ExpensiveWall”.

Një raportim fillestar i aplikacioneve të infektuara me këtë “malware” u bë më 7 gusht dhe Google i hoqi nga Play Store, por “Check Point” thotë se ka mbi 100 aplikacione të tjera që janë ende në dyqanin virtual Android që janë të infektuara.

Më poshtë një listë e tyre sipas “Check Point”:

 1. I Love Fliter
 2. Tool Box Pro
 3. X WALLPAPER
 4. Horoscope
 5. X Wallpaper Pro
 6. Beautiful Camera
 7. Color Camera
 8. Love Photo
 9. Tide Camera
 10. Charming Camera
 11. Horoscope
 12. DIY Your Screen
 13. Ringtone
 14. 12 Lite
 15. Safe locker
 16. Wifi Booster
 17. Cool Desktop
 18. useful cube
 19. Tool Box Pro
 20. Useful Desktop
 21. ??? 12 ???? Lite
 22. Horoscope2.0
 23. Yes Star
 24. Shiny Camera
 25. Simple Camera
 26. Smiling Camera
 27. Universal Camera
 28. Amazing Toolbox
 29. Easy capture
 30. Memory Doctor
 31. Tool Box Pro
 32. Reborn Beauty
 33. Joy Photo
 34. Fancy Camera
 35. Amazing Photo
 36. Amazing Camera
 37. Super Wallpaper
 38. DD Player
 39. Fascinating Camera
 40. Universal Camera
 41. Cream Camera
 42. Looking Camera
 43. DD Weather
 44. Global Weather
 45. Love Fitness
 46. Pretty Pictures
 47. Cool Wallpapers
 48. Beauty Camera
 49. Love locker
 50. Real Star
 51. Magic Camera
 52. Wonder Camera
 53. Funny Camera
 54. Easy Camera
 55. Smart Keyboard
 56. Travel Camera
 57. Photo Warp
 58. Lovely Wallpaper
 59. Lattice Camera
 60. Quick Charger
 61. Up Camera
 62. Photo Power
 63. HDwallpaper
 64. Wonderful Games
 65. BI File Manager
 66. Wallpapers HD
 67. Beautiful Video-Edit your Memory
 68. Wonderful Cam
 69. useful cube
 70. Ringtone
 71. Exciting Games
 72. Replica Adventure
 73. GG Player
 74. Love Camera
 75. Oneshot Beautify
 76. Pretty Camera
 77. CuteCamera
 78. Cartoon Camera-stylish, clean
 79. Art Camera
 80. Amazing Video
 81. Fine Photo
 82. Infinity safe
 83. Magical Horoscope
 84. Toolbox
 85. Cute Belle
 86. CartoonWallpaper
 87. Ringtone
 88. Best Camera
 89. Colorful Locker
 90. Light Keyboard
 91. Safe Privacy
 92. Enjoy Wallpaper
 93. File Manager
 94. Fancy locker
 95. Cute Puzzle
 96. Smile Keyboard
 97. Vitality Camera
 98. Lock Now
 99. Fancy Camera
 100. Useful Camera
 101. Vitality Camera
 102. Sec Transfer
 103. Lock Now
 104. Magic Filter
 105. Funny Video
 106. Amazing Gamebox
 107. Super locker
 108. Music Player.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share